Home ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Το καύσιμο του μέλλοντος… άλγη!
Το καύσιμο του μέλλοντος… άλγη!

Το καύσιμο του μέλλοντος… άλγη!

0
0

Καταπληκτική δουλειά που δείχνει πως θα μπορούσε η άλγη να αποτελέσει τη βάση για εναλλακτική πηγή φυτικού καυσίμου με τα ίδια χαρακτηριστικά και θερμογόνο με τα ορυκτά καύσιμα. Το καύσιμο που παράγεται είναι αντίστοιχο της βενζίνης και της κηροζίνης. Θα μπορούσε να συνοδεύει κάθε μεγάλη πηγή διοξιδείων (καύση λιγνίτη ας πούμε) και να δεσμεύει το διοξείδιο από την ατμόσφαιρα άμεσα προστατεύοντας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι η παραγωγή του καυσίμου συνοδεύεται από παραγωγή τροφής καθώς το υπόλειμα της διύλισης αποτελεί ιδανική ζωοτροφή!!!

Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειας άλγης δεν έχουν τελειωμό. Χρειάζεται ελάχιστο νερό σε σύγκριση με τις άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καυσίμου (π.χ. ζαχαροκάλαμο) και επίσης έχει τεράστια απόδοση ανά στρέμμα, αφού παράγει 40 φορές περισσότερο από κάθε άλλη φυτική καλλιέργεια (π.χ. καλαμπόκι ή σόγια).

Δείτε το βίντεο:

Τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακοί συλλέκτες και αιολική ενέργεια. Τώρα ακόμα μια εξέλιξη δίνει μεγάλες ελπίδες στην ανθρωπότητα και πρόκειται για την παραγωγή καυσίμου από άλγη. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η άλγη μπορεί να γίνει μια από τις πιο ισχυρές πηγές ενέργειας στις οποίες έχουμε πρόσβαση στη Γη. Όταν τα αποξηραμένα φύκια αλεστούν σε σκόνη και κατεργαστούν μπορεί να εξαχθεί πετρέλαιο. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με την παραδοσιακή βενζίνη, αλλά με πολύ περισσότερα οφέλη.

Ο Dave Hazlebeck, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Algae Innovations μας ξεναγεί σε μια περιήγηση στο αγρόκτημα των φυκών του στο Kauai της Χαβάης και εξηγεί πώς η εταιρεία του φέρνει επανάσταση στη βιώσιμη ενέργεια. “Το καύσιμο που παράγουμε είναι ακριβώς το ίδιο σε όρους απόδοσης όπως βενζίνη ή ντίζελ ή κηροζίνη για τζετ, και είναι και πολύ καθαρότερο. Νομίζω ότι η μεγάλη διαφορά είναι ότι με όλα τα άλλα βιοκαύσιμα την καλλιεργείτε και απλά παίρνετε βιοκαύσιμα. Στην περίπτωση αυτή, για κάθε γαλόνι βιοκαυσίμου θα πάρετε 10 κιλά φαγητού μαζί του “, δήλωσε ο Hazlebeck.

Ο Hazlebeck πιστεύει ότι η εταιρεία του βρίσκεται στο δρόμο για την πλήρη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε επί του παρόντος τόσο πετρέλαιο όσο και τρόφιμα. Δεν δημιουργεί απλά άλγη για βιοκαύσιμα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί το υπόλειμα για τη δημιουργία ζωοτροφών. Επί του παρόντος, οι περισσότερες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές γίνονται από καλαμπόκι ή σόγια, οι οποίες χρησιμοποιούν περισσότερο νερό και ενέργεια για να αναπτυχθούν από τα φύκια. “Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι με τα φύκια που καλλιεργούνται για να αντικαταστήσουν τις ζωοτροφές, θα μπορούσατε να λύσετε πραγματικά την υπερθέρμανση του πλανήτη σε μεγάλο βαθμό”, δήλωσε ο Hazlebeck.

Τα άλγη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν τρόφιμα και για τον άνθρωπο. Τα νέα τρόφιμα Wave στη βόρεια Καλιφόρνια δημιούργησαν ψεύτικες γαρίδες φτιαγμένες από φύκια και άλλα φυτά που πραγματικά φαίνονται, μυρίζουν και ακόμη και γεύονται σαν πραγματικές γαρίδες. Επειδή είναι φτιαγμένο από φύκια, το υποκατάστατο γαρίδας έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που το καλαμπόκι και η σόγια στερούνται.

Η καλλιέργεια άλγης για το πετρέλαιο και τα τρόφιμα θα μπορούσε επίσης να μειώσει σημαντικά την αποδάσωση. Σύμφωνα με την Scientific American, οι αποδόσεις από τα φύκια είναι πολύ πιο σημαντικές από τις καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι ή η σόγια. Εάν όλο το καύσιμο στη χώρα αντικατασταθεί από βιοκαύσιμο από καλαμπόκι, θα χρειαζόμασταν μια εγκατάσταση τριπλάσια του μεγέθους των ηπειρωτικών ΗΠΑ για να την παράγουμε. Αλλά για τα φύκια, θα χρειαζόμασταν μια εγκατάσταση του μεγέθους του Μέριλαντ. Επιπλέον, τα άλγη μπορούν να παράγουν 40 φορές περισσότερα τρόφιμα ανά στρέμμα από τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Παρουσιάζοντας τη μονάδα της Global Algae Innovations στη Χαβάη, ο Hazlebeck εξήγησε ότι το αγρόκτημα των φυκών βρίσκεται δίπλα σε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία την τοποθετεί σε μια πολύ μοναδική θέση. “[Αυτό] μας επιτρέπει να συλλάβουμε το διοξείδιο του άνθρακα και να αποφύγουμε την απόρριψη και επαναχρησιμοποίηση αυτού και αυτό εμποδίζει την είσοδο στην ατμόσφαιρα και προκαλώντας θέρμανση του πλανήτη”, δήλωσε. “Εάν κάθε μονάδα παραγωγής ενέργειας είχε ένα φυτό φύκια δίπλα σε αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να λύσει το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξ ολοκλήρου.” Τα περιβαλλοντικά οφέλη των φυκών είναι εντυπωσιακά και επειδή τα φύκια μπορούν να αναπτυχθούν και στα γλυκά νερά και στο θαλασσινό νερό, είναι επίσης πολύ εύκολο να παραχθούν.

Έτσι, αυτό σημαίνει ότι θα γεμίσουμε τα αυτοκίνητά μας με καύσιμο από φύκια σύντομα; Οχι ακόμα. Η Hazlebeck και η ομάδα του έχουν βρεθεί σε αρκετές δυσκολίες και αποτυχίες από τότε που άρχισαν τις δραστηριότητές τους. Το πιο απαγορευτικό ζήτημα ήταν το κόστος. Όταν ξεκίνησαν ένα γαλόνι πετρελαίου που παράγεται από φύκια κόστιζε περίπου 30 δολάρια ανά γαλόνι – 10 φορές υψηλότερο από ό, τι χρειάζεται για να λειτουργήσει ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά ο Hazlebeck και η ομάδα του δεν παραιτήθηκαν και συνέχισαν να ψάχνουν και να βρίσκουν λύσεις για να μειώσουν το κόστος. Τώρα, σχεδόν έχουν καύσιμο από φύκια κάτω από μόνο $ 2 – $ 3 ένα γαλόνι.

Μόλις η GAI μπορεί να φτάσει την παραγωγή της άλγης σε κλίμακα, ο Hazlebeck πιστεύει ότι θα αλλάξει τη γεωπολιτική του κόσμου. “Πολλοί λόγοι για τους οποίους έχουμε πολέμους είναι επειδή αγωνιζόμαστε για κοιτάσματα και πηγές ενέργειας. Με τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης διανομής με τις χώρες που μπορούν να κάνουν τη δική τους παραγωγή, η άλγη και το καύσιμο που δίνει θα να οδηγήσουν σε έναν πιο σταθερό και ειρηνικό κόσμο”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα για όλα για Hazlebeck και GAI. Δεν θέλουν να είναι η μόνη εταιρεία που το κάνει αυτό, αλλά όλοι να δουλεύουν μαζί επειδή πιστεύουν αληθινά ότι χρησιμοποιώντας φύκια ως πηγή καυσίμων και τροφίμων θα αλλάξουν τον κόσμο.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *