Home ΥΓΕΙΑ Ποια είναι η ιδανική ημερήσια κατανάλωση νερού;
Ποια είναι η ιδανική ημερήσια κατανάλωση νερού;

Ποια είναι η ιδανική ημερήσια κατανάλωση νερού;

0
0

Ποια είναι η ιδανική ημερήσια κατανάλωση νερού;

Πόσο νερό πρέπει να πίνω κάθε μέρα;

Ο Ρόλος του Νερού στη Ζωή & τον Οργανισμό μας

Είναι γνωστό σε όλους μας λίγο πολύ ότι η επαρκής κατανάλωση νερού είναι σημαντική για την υγεία μας. Έχουμε όλοι ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε επαρκή ποσότητα και το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Ποια είναι όμως η βέλτιση ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε ανά ημέρα; Η συχνότερη αναφορά είναι αυτή των δύο λίτρων.

Σίγουρα δεν συνυπολογίζονται σε αυτή οι καφέδες, το τσάι, τα αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα που μπορεί να καταναλώνετε, αλλά μόνο το νερό που πίνετε καθημερινά.

Άλλωστε, όλα τα υπόλοιπα υγρά τις περισσότερες φορές αυξάνουν την απώλεια νερού από τον οργανισμό και ενισχύουν την αφυδάτωση, καθώς προκαλούν διούρηση και εφίδρωση, συμπτώματα που επιδεινώνονται αν πίνετε αλκοόλ ή καπνίζετε.

Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που εκτιθέμεθα σε υψηλές θερμοκρασίες ή διαβιώνουμε σε χώρους με κλιματιστικά, η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε.

Προβλήματα που Μπορεί να Προκαλέσει η Αφυδάτωση

1. Διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού (μεταβολισμός, πνευματική διαύγεια)

2. Μείωση της απόδοσης του οργανισμού (κόπωση, έλλειψη ενέργειας)

3. Πρόωρο γήρας

4. Ουρολοιμώξεις

5. Επιδείνωση της υγείας των δοντιών, καθώς μειώνεται η παραγωγή σάλιου και η προστασία που αυτό παρέχει στα δόντια. Θα πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα όσοι αθλούνται και ιδρώνουν έντονα

6. Καρδιαγγειακά νοσήματα: μελέτες δείχνουν ότι η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια

7. Δυσπεπτικά ενοχλήματα, καθώς οι εκκρίσεις των πεπτικών χυμών του στομάχου και του εντέρου είναι μειωμένες

8. Υπόταση ή Υπέρταση: ο όγκος του αίματος δεν είναι επαρκής για να γεμίσει τις αρτηρίες και τις φλέβες στο σώμα μας. Αυτό δυσκολεύει το σώμα ώστε να ρυθμίζει τη σωστή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι είτε να έχουμε αυξημένη είτε χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς να Ενυδατωθείτε Σωστά

Μπορείτε να ικανοποιήσετε το αίσθημα της δίψας με δύο τρόπους, πίνοντας πολλά υγρά ή/και καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε νερό.
Προσοχή όμως: αν επιλέξετε αποκλειστικά τη δεύτερη λύση, το σώμα θα λαμβάνει μεν τα υγρά που χρειάζεται, θα λαμβάνει όμως και θερμίδες που δεν έχει ανάγκη και οι οποίες συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους.

Μην ξεχνάτε ότι πολύ συχνά όταν διψάμε τρώμε αντί να πιούμε νερό. Είναι πολύ εύκολο να μπερδευτούν οι ανάγκες, ειδικά όταν το μυαλό είναι αποροφημένο σε κάτι άλλο όπως η εργασία.

Τα Οφέλη της Σωστής Ενυδάτωσης

1. Ενδεχόμενη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα, χωρίς αλλαγή στη διατροφή

2. Μείωση της οξείδωσης (της ταχύτητας που τα κύτταρα συσσωρεύουν βλάβες)

3. Μείωση των οξέων στον οργανισμό

4. Αύξηση των επιπέδων διαθέσιμου οξυγόνου

5. Αύξηση της ικανότητας αποτοξίνωσης του οργανισμού τόσο από χημικές τοξίνες όσο και από την ακτινοβολία

6. Ενίσχυση της λειτουργίας του εντέρου και της εντερικής χλωρίδας

Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνω κάθε μέρα;

Πέντε μόνο ποτήρια νερό την ημέρα μειώνουν την επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45% και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50%.

Η κατανάλωση άφθονου, καθαρού και καλής ποιότητας νερού μαζί με την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη καλής υγείας.

Η έρευνα που κάναμε έχει συχνότερη πρόταση την κατανάλωση δύο λίτρων ή ισοδύναμα οκτώ (8) ποτηριών νερού την ημέρα. Η ποσότητα μεταβάλλεται αναλόγων μεγέθους και βάρους. Μικρότεροι οργανισμοί μπορεί να αρκούνται σε έξι (6) ποτήρια νερό, ενώ μεγαλύτεροι να χρειάζονται παραπάνω.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *