Home ΠΑΡΑΞΕΝΑ Σύζευξη Δία και Κρόνου
Σύζευξη Δία και Κρόνου

Σύζευξη Δία και Κρόνου

0
0

Η παρατήρηση του ουρανού προσφέρεται για μια απόλαυση στο τέλος του έτους. Αυτό που έγινε γνωστό ως «Χριστουγεννιάτικο Αστέρι» είναι μια ιδιαίτερα ζωντανή πλανητική σύζευξη που είναι ορατή εύκολα στον απογευματινό ουρανό τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς οι φωτεινοί πλανήτες Δίας και Κρόνος ενώνονται, με αποκορύφωμα τη νύχτα της 21ης ​​Δεκεμβρίου.

Το 1610, ο Ιταλός αστρονόμος Galileo Galilei έδειξε το τηλεσκόπιο του στον νυχτερινό ουρανό, ανακαλύπτοντας τα τέσσερα φεγγάρια του Δία – Io, Europa, Ganymede και Callisto. Την ίδια χρονιά, ο Γαλιλαίος ανακάλυψε επίσης ένα περίεργο οβάλ που περιβάλλει τον Κρόνο, που αργότερα παρατηρήθηκε και αναγνωρίστηκε ως οι δακτύλιοι του. Αυτές οι ανακαλύψεις άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταλάβαιναν τις αποστάσεις του ηλιακού μας συστήματος.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1623, οι δύο γιγαντιαίοι πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, ταξίδεψαν μαζί στον ουρανό. Ο Δίας έφτασε και πέρασε τον Κρόνο, σε ένα αστρονομικό γεγονός γνωστό ως «Μεγάλη Σύζευξη».

Οι πλανήτες φαίνεται να περνούν ο ένας τον άλλον στο ηλιακό σύστημα, με τις θέσεις του Δία και του Κρόνου να ευθυγραμμίζονται στον ουρανό περίπου μία φορά κάθε 20 χρόνια.

Τι κάνει αυτό το φετινό θέαμα τόσο σπάνιο; Έχουν περάσει σχεδόν 400 χρόνια από τότε που οι πλανήτες το πέρασαν ο ένας από τον άλλο τόσο κοντά οπτικά στο γήινο ουρανό και σχεδόν 800 χρόνια από τότε που έγινε η ευθυγράμμιση του Κρόνου και του Δία τη νύχτα, όπως συμβαίνει και το 2020, επιτρέποντας σε όλους σχεδόν τον κόσμο να δουν αυτό το «υπέροχο» φαινόμενο.

Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Στις 21 Δεκεμβρίου, θα εμφανιστούν τόσο κοντά που ένα δάχτυλο σε τεντωμένο χέρι θα καλύπτει τη δεκαπλάσια απόσταση. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Οι πλανήτες θα είναι ευδιάκριτοι με γυμνό οφθαλμό κοιτάζοντας προς τα νοτιοδυτικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Η σύνοδος συμπίπτει με ένα άλλο σημαντικό αστρονομικό γεγονός, τον Ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μικρότερη μέρα του έτους, διάρκειας 9 ωρών και 16 λεπτών, ενώ «κοντά στους δύο πλανήτες, σε μια γωνία 90 μοιρών, ακολουθεί και ο Άρης».

Για όσους θέλουν να δουν αυτό το φαινόμενο ακολουθήστε τις οδηγίες: Βρείτε ένα σημείο με ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό, όπως γήπεδο ή πάρκο. Ο Δίας και ο Κρόνος είναι φωτεινοί, ώστε να μπορούν να φανούν ακόμη και από τις περισσότερες πόλεις. Μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, κοιτάξτε τον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο Δίας θα μοιάζει με ένα λαμπερό αστέρι και θα είναι εύκολα ορατός. Ο Κρόνος θα είναι ελαφρώς πιο αχνός και θα εμφανιστεί ελαφρώς πάνω και αριστερά του Δία έως τις 21 Δεκεμβρίου, όταν ο Δίας θα το προσπεράσει και θα αντιστρέψει τις θέσεις στον ουρανό. Οι πλανήτες είναι ορατοί με γυμνό οφθαλμό χωρίς βοήθεια, αλλά αν έχετε κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο, μπορεί να μπορείτε να δείτε τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία σε τροχιά γύρω από τον γιγαντιαίο πλανήτη.

Saturn, top, and Jupiter, below, are seen after sunset from Shenandoah National Park, Sunday, Dec. 13, 2020, in Luray, Virginia. The two planets are drawing closer to each other in the sky as they head towards a “great conjunction” on December 21, where the two giant planets will appear a tenth of a degree apart. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

https://stellarium-web.org/skysource/Jupiter

https://stellarium-web.org/skysource/Saturn

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *