Home ΕΛΛΑΔΑ Ευρώπη, κορωνοϊός και ομόλογο
Ευρώπη, κορωνοϊός και ομόλογο

Ευρώπη, κορωνοϊός και ομόλογο

0
0

Ποια είναι η κατάσταση με την Ευρώπη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί ο κορωνοϊός στις χώρες του νότου;

Πως αντιδρά η Ευρώπη στις εκκλήσεις της Ιταλίας και Ισπανίας για έκδοση κορωνο-ομόλογου;

Eίναι η ώρα πολύ κρίσιμων αποφάσεων για την Ευρώπη. Η ώρα για την αλήθεια και την αλληλεγγύη, γιατί αν θέλουμε να κρατήσουμε όρθια την Ευρώπη θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Θα χρειαστεί νέο χρήμα, πολλοί λένε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ.

Αν πάλι η Ε.Ε. ολιγωρήσει και αδιαφορήσει αρκούμενη σε φιλολογική συμπαράσταση και εμμονή σε δανεισμό, θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. Ήδη έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ευρώπη και γι’ αυτό έχουν ανθίσει κάθε είδους λαϊκισμοί, εθνικισμοί, ακροδεξιές λογικές.Παγιώνεται σιγά σιγά η πεποίθηση όλων των Ευρωπαίων πολιτών ότι δεν πρόκειται για μια πραγματική ένωση, αλλά για τραπεζική συναλλαγή. Κοιτάει ο καθένας το συμφέρον του και αδιαφορεί για τους υπολοίπους.

Αυτή είναι η Ευρώπη;

Οι ηγέτες 9 κρατών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσαν χθες την Ένωση να δημιουργήσει κορωνο-ομόλογα, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση, σε μια επιστολή που απέστειλαν σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (…) προς όφελος όλων των Κρατών μελών (…) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορωνοϊό» επισημαίνεται στην επιστολή με ημερομηνία 25 Μαρτίου.

«Αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον» επισημαίνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την επιστολή υπογράφουν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και καλούν την Ένωση να «εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορωνοϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021.

Ωστόσο, οι χώρες του Βορρά και ειδικά η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται να συμφωνούν με τέτοιες δραστικές λύσεις άμεσα.

Κάπου στη διαδρομή η Γερμανία κατάφερε να πείσει τη Γαλλία και συντάχθηκαν με κοινή πρόταση μακριά από το ομόλογο. Αναμένουμε να δούμε τα ανταλλάγματα που πήρε η Γαλλία για να αλλάξει τη στάση της. Καημένη Ευρώπη…

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *