Home CINEMA Ο γιος του Σαούλ
Ο γιος του Σαούλ

Ο γιος του Σαούλ

0
0

Έχοντας αποσπάσει το Διεθνές Βραβείο Κριτικών (FIPRESCI), το βραβείο Francois Chalais και το βραβείο Vulcain για καλύτερο ήχο στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, αλλά και υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας, το δράμα του Ούγγρου σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες μας μεταφέρει στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, τον Οκτώβριο του 1944. Εκεί, ένας άνδρας, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων, η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων, ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού, που θεωρεί ότι είναι παιδί του. Και τότε, αποφασίζει να κάνει κάτι αδύνατο: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες και να το θάψει όπως πρέπει. Τον ρόλο έχει αναλάβει ο Ούγγρος συγγραφέας και ποιητής Γκέζα Ρόχινγκ, πλαισιωμένος από τους Λεβέντε Μολνάρ και Ουρς Ρεχν.

«Είναι μια φιλόδοξη ταινία, γυρισμένη με οικονομία, η οποία βυθίζει τον θεατή κατευθείαν στην καρδιά του στρατοπέδου συγκέντρωσης» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Σκοπός μας ήταν να ακολουθήσουμε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο από την συνηθισμένη προσέγγιση των ιστορικών δραμάτων, το τεράστιο πεδίο δράσης τους και την πολυσήμαντη αφηγηματικότητά τους. Αυτή η ταινία δεν λέει την ιστορία του Ολοκαυτώματος, αλλά την απλή ιστορία ενός ανθρώπου, παγιδευμένου σε μια τρομερή κατάσταση μέσα σε ένα περιορισμένο πλαίσιο χώρου και χρόνου. Δυο μέρες της ζωής ενός ανθρώπου, αναγκασμένου να διατηρήσει την ανθρωπιά του, ο οποίος βρίσκει την ηθική σωτηρία στη διάσωση ενός νεκρού σώματος.

Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη δόση ελπίδας μέσα σε μια τόσο σκοτεινή ιστορία. Μέσα στην πλήρη απώλεια της ηθικότητας, των αξιών και της θρησκείας, ο άνθρωπος, που ακούει μια φωνούλα μέσα του, για να κάνει μια φαινομενικά μάταιη και άχρηστη πράξη, βρίσκει εκεί μέσα την ηθική και την επιβίωση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *