Home ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Εξοχική κατοικία στη Νάξο
Εξοχική κατοικία στη Νάξο

Εξοχική κατοικία στη Νάξο

0
0

Έργο: Vacation house at Naxos
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ζήσης Κοτιώνης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Κρίτου, Νικόλαος Πλατσάς Ιωάννης Μπαλτογιάννης
Εμβαδό οικοπέδου: 9000 τ.μ.
Εμβαδό κατοικίας: 280 τ.μ.
Περιοχή: Νάξος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Νικόλαος Πλατσάς, Κατερίνα Κρίτου

Σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην δυτική Νάξο, που έχει στην δυτική του πλευρά θέα προς την παραλία Πλάκα, ο αρχιιτέκτων Ζήσης Κοτιώνης και η ομάδα του σχεδίασαν μια εξοχική κατοικία 280 τ.μ. για μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων και τους καλεσμένους τους.

1
2
vacation house at naxos

Οι λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται σε δύο κτιριακούς επιμήκεις επάλληλους όγκους, παράλληλους με την κλίση, που περιέχουν ανάμεσα τους σε ζώνες την αυλή και την πισίνα, αφήνοντας μπροστά από τον κατώτερο και πιο ιδιωτικό όγκο των υπνοδωματίων ένα ανοιχτό μπαλκόνι προς τη θέα,

Η απλή αυτή διάταξη διασχίζεται από μία κάθετη σκάλα πλάτους 3.10 μ., που συνδέει όλα αυτά τα μέρη του σπιτιού μεταξύ τους λειτουργώντας έτσι ως κατακόρυφη είσοδος και διασφαλίζοντας την επικοινωνία στην εξέλιξη της οικίας από άνω προς τα κάτω.

vacation house at naxos
vacation house at naxos
vacation house at naxos
vacation house at naxos

Η κλίμακα προσδίδει θεατρικότητα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης προσφέρεται και ως κάθισμα/ χώρος στάσης που εποπτεύει. Όλο το συγκρότημα εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα περιμετρικό τείχος, που περιορίζει και προστατεύει την κατοικία, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο οικόπεδο να είναι μέρος του παρθένου τοπίου.

Παράλληλα με την κλίση οι κτιριακοί όγκοι είναι αυτοί που δημιουργούν μαζί και την μάντρα, ενώ κάθετα σε αυτήν δύο παράλληλοι μαντρότοιχοι επικλινείς εγκιβωτίζουν το σύνολο του συγκροτήματος. Την κλίση των τοίχων αυτών ακολουθούν και τα φυτεμένα δώματα έτσι ώστε το σπίτι να μεταλλάσσεται σε διαμόρφωση εδάφους παρόμοια με τις ξερολιθιές του κυκλαδίτικου τοπίου.

vacation house at naxos
vacation house at naxos
vacation house at naxos

Η κατοικία σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι εσωτερικοί χώροι είναι όλοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα για τη μέγιστη ψύξη του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι στέγες έχουν φυτευτεί, για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

vacation house at naxos
vacation house at naxos
vacation house at naxos
vacation house at naxos

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου και Ζήσης Κοτιώνης
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: kotionis.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published.