Home ΔΙΑΦΟΡΑ Τσίπουρο, ρακή, ούζο, ποια η διαφορά
Τσίπουρο, ρακή, ούζο, ποια η διαφορά

Τσίπουρο, ρακή, ούζο, ποια η διαφορά

0
0

Η Ελλάδα είναι μοιρασμένη στα δύο! Στη μισή χώρα, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Θράκη, στον βορρά και μόνο στη Κρήτη στο νότο πίνουν τσίπουρο ή ρακή, στην υπόλοιπη χώρα πίνουν ούζο. Πολλοί μάλιστα οι …πίνοντες τσίπουρο ισχυρίζονται ότι το ούζο είναι «χημεία» ενώ οι …πίνοντες ούζο λένε ότι είναι ελαφρύ! Ποια η αλήθεια;

Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι η Ελλάδα από τη …μέση και πάνω και μόνο στο νότιο άκρο της την Κρήτη πίνει τσίπουρο ή αλλιώς ρακή και ενώ στην υπόλοιπη χώρα πίνουν ούζο. Από την άλλη οι παλιοί κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα, λέγανε ότι τους μήνες που έχουν «ρ» πρέπει να πίνεις τσίπουρο ενώ τους υπόλοιπους ούζο.

Άλλοι λένε ότι στο βουνό με τα κρύα, τραβιέται το τσίπουρο, ενώ το καλοκαίρι στη παραλία το ούζο.

Όμως τι συμβαίνει ακριβώς;

Οι διαφορές στην ονομασία προέρχονται από την ντοπιολαλιά: ρακή από το αρχαίο «ραξ-ραγός» ή ρώγα, τσικουδιά από τα «τσίκουδα» ή αλλιώς τα τσάμπουρα τα υπολείμματα δηλαδή από το πάτημα των σταφυλιών. Όπως και να έχει, πρόκειται για το ίδιο απόσταγμα που πίνεται σκέτο, σε χαμηλή θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς, κρύο από το ψυγείο ή με την προσθήκη πάγου.

Η κύρια διαφορά του τσίπουρου από το ούζο είναι ότι το μεν τσίπουρο έχει ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα της οινοποίησης, δηλαδή τα τσάμπουρα, τις ρώγες, τις φλούδες των σταφυλιών τα οποία ζυμώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και αποδίδουν τα αρώματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σταφυλιών, ενώ είναι δυνατόν να προστεθούν και ελαφριά αρώματα καρπών ή μυρωδικών ενώ η απόσταξη μπορεί να πραγματοποιηθεί 1-2 ή ακόμα και 3 φορές, ανάλογα με τον χαρακτήρα του αποστάγματος.

Το ούζο από την άλλη πλευρά είναι η πρόσμειξη καθαρής αλκοόλης γεωργικής προελεύσεως με μια μεγάλη ποικιλία από αρωματικά, μπαχαρικά, φρούτα, καρπούς ή φυτά. Η αλκοόλη γεωργικής προελεύσεως συνήθως παράγεται από τα αποσταγματοποιεία και λαμβάνεται με απόσταξη ύστερα από αλκοολική ζύμωση ζαχαρούχων και αμυλούχων γεωργικών προϊόντων. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται διάφορες γλυκαντικές ύλες όπως η μελάσα, τα χαρούπια, τα σύκα, τα δαμάσκηνα καθώς και το κρασί, από το οποίο λαμβάνεται με κλασματική απόσταξη. Στην συνέχεια η καθαρή αυτή αλκοόλη χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ούζου.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *